Handelingen

Dranken, alcoholisch

Uit Veganisme Wiki

In sommige dranken zitten dierlijke ingrediënten, voor sommige dranken worden dierlijke stoffen gebruikt als hulpmiddel, bijvoorbeeld gelatine. Vaak worden dierlijke hulpstoffen gebruikt tijdens het klaren. Hulpstoffen worden niet op de ingrediëntenlijst vermeld. Als een product geen PGV heeft en er niet bij staat dat het productieproces volgens de fabrikant veganistisch is, kan het dus mogelijk niet-veganistisch zijn.

Producten

Iets aanpassen of doorgeven?
Lees hier hoe dat kan.

  • Vegan Keurmerk
  • V-Label Vegan: V-Label Keurmerk met toevoeging Vegan
  • VFV: Volgens Fabrikant Veganistisch — Producent adverteert het product als geschikt voor veganisten
  • PGV: Product Garantie Verklaring — Producent verklaart dat het product geschikt is voor veganisten
  • ZWV: Zeer Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen uitgesloten.
  • WV: Waarschijnlijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen niet uitgesloten.
  • MV: Mogelijk Veganistisch — Geschikt voor veganisten op basis van ingrediëntendeclaratie. Gebruik van dierlijke hulpstoffen, aroma of E-nummer niet uitgesloten
  • VRV: Volgens Retailer Veganistisch - Een bedrijf verkoopt het als veganistisch
  • ZN: Zelf Nagevraagd — Volgens anderen veganistisch

Zie ook: Is het echt veganistisch?

Naam Producent Veganistisch? Te koop bij
Coebergh classic Coebergh PGV[1] Slijterijen
Besos De Oro (alternatief voor Baileys) - VFV

Zie ook

Externe links

Voorbeeldbrieven

Wil je zelf bij een fabrikant nagaan of een bepaalde drank veganistisch is, dan kan je deze voorbeeldbrieven gebruiken:

Veganistische merken

Pitfield Brewery (Vegan Keurmerk)
Alnatura (Vegan Keurmerk)
Baron Wine Cellars Ltd T/A Tishbi Estate Winery (Vegan Keurmerk)

Bronnen

  1. E-mail van Coebergh op 18 augustus 2016. Bekend bij de NVV: "[onze Coebergh [classic] is absoluut veganistisch-vriendelijk; deze bevat geen rode kleurstof van dierlijke oorsprong noch is deze met dierlijke eiwitten geklaard."